Featured Slider

GLA bagus untuk

• Ekzema dan Psoriasis. Kajian dari 20tahun dulu, menunjukkkan susu ibu yang kekurangan GLA, boleh menyebabkan anak mengalami ekzema. Dengan pengambilan GLA, mendedahkan bahawa pengurangan inflamasi, kekeringan, kulit mengelupas, dan keseluruhan masalah kulit menjadi terkawal. • Asthma. Asthma berkait rapat dengan ekzema. Asthma meningkatkan leukotrienes. Manakala GLA membantutkan penghasilan leukotrienes. GLA adalah antara rawatan semulajdi untuk pesakit asthma. • Pesakit kencing manis. Dalam kajian, GLA mampu membantu pesakit diabetic neuropathy. Diabetic yang menggangu fungsi saraf. • Rheumatoid Arthritis (RA). GLA membantu mengurangkan inflamasi. Ada juga kajian mengatakan, ia boleh membantu dan meningkatkan simptom dan fungsi yang sekali gus mengurangkan kesan sakit. • PMS Premenstrual syndrome sangat menggangu wanita kan? GLA adalah salah satu pilihan untuk melegakan sakit senggugut. • Kulit lebih pinkish. Kulit dan Omega 6 sangat berkait rapat. Ada kajian mengatakan, nak cantik pastikan pengambilan Omega 3 dan Omega 6. #DoozyBeauty #beYOUtiful #mamaCOOL #SaintisCantik

Apa itu GLA

Nama sains : Gamma Linolenic Acid. Nama pendek : GLA. GLA ialah sejenis lemak omega-6 yang dijumpai dalam tumbuhan. Contoh borage oil dan evening primerose. Di Europe, GLA dikenali sebagai “King’s cure-all” Amazing kan nama gelaran GLA? GLA digunakan dalam rawatan pesakit kulit. Contoh pesakit kulit yang dimaksudkan ialah psoriasis dan ekzema. Juga dalam rawatan pesakit Rheumatoid arthritis (RA), polyp, kolesterol tinggi, masalah jantung, metabolic syndrome X, masalah kemurungan, meroyan dan alergik. Ada juga dalam rawatan mencegah kanser dan menolong pesakit kanser payudara untuk dengan cepat response pada treatment dengan dadah jenis tamoxifen. Pendek kata, GLA digunakan dalam rawatan menyokong fungsi otak, fungsi sendi, fungsi peranakan, kesihatan kulit, dan fungsi jantung. #DoozyBeauty #beYOUtiful #mamaCOOL #SaintisCantik

10 makanan yang membuatkan kulit anda berseri-seri.









1- Dark Chocolate.
Kajian menunjukkan dark chocolate memelihara kulit dari kerosakan sinaran matahari. Dark chcolate merupakan salah satu agen anti penuaan yang kaya dengan anti oksida yang dipanggil flavanoids yang mana ia melawan radikal bebas.
Dark chocolate mengandungi bahan yang boleh menghalang kulit dari sinaran UV dan melambatkan kewujudan kedutan dan garis halus. Padan la masker dan rawatan spa ada rawatan coklat 😘


2. Kacang Walnuts
Kacang walnuts antara kacang mengandungi asid lemak omega 3 yang tinggi. Juga kandungan VitaminE yang membantu kulit anda lembut dan anjal. Kacang Walnuts juga melindungi kulit dan rambut anda dari sinaran cahaya matahari dan memastikan rambut bercahaya.
Rasa nak buat masker walnut tak?


3. Spinach atau Bayam.
Kegemaran Popeye kan? Hehehe. Bayam mengandungi 3 kali ganda antioksida iaitu VitaminC, vitaminE, dan beta-carotene.
Buat la sup bayam setiap hari pon tak apa. Masak sup je, tak payah tumis pon takpe. Sangat berkhasiat dan sedap.


4. Lentils.
Sumber protein dan zat besi yang baik. Bantu pertumbuhan kulit dan rambut yang sihat.


5. Chia Seeds
I love Chia Seeds. Bukan ada rasa pon, tapi dah terbiasa. Chia seeds kaya dengan antiboksida, protein dan asid lemak omega 3. Kelebihan lain Chia Seeds adalah mengurangkan kolesterol, membuat anda kenyang lebih lama 😜 kurus u ols!


6. Almonds.
Kaya dengan flavonoids dan VitaminE. Almonds juga mengandungi kandungan fiber dan protein yang tinggi. Bantu dalam mengurangkan radikal bebas dalam badan termasuk asap rokok. Padan banyak losyen dan alat kosmetik ada minyak almond kan?


7. Flaxseeds
Flaxseeds mengandungi asid lemak omega 3 dan 6 yang tinggi. U ols tahu tak, minyak omega membantu membuatkan kulit anda pinkish dan lembap? Tak ada flaxseeds, telan saja Omega Guard Shaklee. Berseri-seri juga 😘


8. 🥑 Avocado
Superfood. Ada dalam Shampoo, lotion dan mask muka.
Avocado memgandungi antioksida yng tinggi, fiber, potasium, magnesium dan folate.


9. Berries
Strawberry, rasberry, blue berry..
Semua la. Cherry berry je tak ye. Hahahaha
Berries kaya dengan vitaminC.


10. Seaweeds.
Sayur laut. Tinggi dengan zat besi dan phytonutrients. Membekalkan nutrisi yang memaintain kan anda rasa cantik, kulit lembap.
Kaya sengan iron, magnesium, Zinc omega 3 dan 6 juga selenium.


So ada yang dah nak ke pasaraya beli superfood di atas?




#DoozyCantik
#beYOUtiful
#mamaCOOL

Keburukan tidak berpantang dengan betul.


• Masalah pengumpulan angin dalam badan. Errrr errrrkkk je nanti 😜
• Cepat sakit badan dan kerap demam. Erti kata lain, salah urat.
• Mudah terkena bentan.
• Perut cepat buncit dan otot mengeleber. Macam mana nak pakai swimming suit 😜
• dan paling teruk, boleh kena meroyan. Badan tak sihat, mental pon jadi tak sihat.

#DoozyCantik
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik