SPF 30, SPF 50..


Apa itu?
Jom Mamajura kongsikan cara kita kenal pasti dan tahu cara bagaimana kira SPF bernombor yang tertera pada produk kita.
CONTOH :
Anda pakai moisturizer SPF 50
(Ambil contoh YOUTH la kan)
Cara kiraan ;
Average kulit kita akan terbakar direct dari cahaya matahari adalah dalam tempoh 10 minit.
Kiraan ;
10 minit X spf50 = 500 minit
500 minit bersamaan dengan 8jam 20 minit
Ini bermakna, muka anda akan dilindungi dari pancaran matahari UVB selama dalam lebih kurang 8jam.
Bila masuk jam ke-9, muka anda akan mula terbakar, sebab SPF tu dah habis fungsinya.
Buat u ols:
SPF 15 = 2 Jam 50 minit
SPF 30 = 5 Jam
Tapi pengiraan ini tak berapa accurate. Sebab banyak faktor juga boleh mengurangkan fungsi krim SPF itu sendiri. Terutaman sekali bila kita berpeluh.
Tapi Mamajura just nak bagi u ols, idea macam mana dan kenapa nombor pada SPF tu wujud.