Mana lagi bagus, minyak ikan atau minyak ikan cod?

Hai semua ;) salam berhujung minggu...
Hari ini saya nak cerita la pasal minyak ikan (FISH OIL atau OMEGA FISH OIL) dan minyak ikan kod (COD LIVER OIL). sebab ada yang beranggapan negative bila saya suggest Omega Fish Oil Shaklee pada mereka untuk anak-anak mereka. Mari kita cerita dengan ringkas.


Minyak ikan dan ikan kod hati minyak dua minyak yang berbeza, walaupun kedua-duanya datang dari ikan dan mempunyai profil asid lemak yang sama.


Minyak ikan diekstrak dari ikan tuna, herring, ikan kod dalam spesies ikan berminyak. Ia kaya dengan omega-3 asid lemak seperti EPA dan DHA tetapi tidak mempunyai banyak vitamin A dan D.

Cod minyak hati datang dari hati ikan kod. Ia mempunyai kurang omega-3 tetapi adalah sangat kaya dengan vitamin A dan D. Ia secara rutin di beri kepada kanak-kanak pada 1960-an sebagai sumber vitamin D di utara Eropah di mana cahaya matahari adalah terhad semasa musim sejuk yang panjang. 

Sesetengah orang mengambil ikan kod hati minyak pada musim sejuk apabila mereka menghabiskan masa kurang di luar rumah kerana tidak mandapat vitamin D mereka sendiri daripada cahaya matahari, kemudian beralih kepada minyak ikan pada musim panas untuk tidak mengambil lebih banyak vitamin D daripada yang mereka perlukan. Lebihan VitaminA boleh menyebabkan toksin.

OK, bila saya baca di journal, kita yang duduk di Asia sering terdedah dengan matahari. Oleh itu, Cod liver Oil kurang sesuai dengan iklim di Malaysia. Orang putih sendiri akan bertukar, bila musim sejuk mereka beri Cod liver Oil, bila musim panas mereka beri minyak ikan tulen.

Jika anda suka nombor, minyak ikan kod mengandungi kurang EPA dan DHA (sekitar 8% EPA dan 10% DHA) daripada minyak ikan (18% EPA dan 12% DHA).Shaklee Omega Guard di buat dari minyak ikan asli ;) ketumpatan yang sangat bagus.

kita dulu sering di berikan ini bukan? scott emulsion di buat dari hati ikan. kalau kat pasartu, hati di kira bahan buangan bukan? organ dalaman. Hati kita sedia maklum kurang elok untuk di makan. dah, jom ubah...

Baca lebih lanjut:http://foodwatch.com.au/blog/fats-and-oils/item/q-what-s-the-difference-between-fish-oil-and-cod-liver-oil.html#ixzz3OUyOr9i0


Izura
your trusted SID
Health makes you pretty ;)
0126647809

No comments