Shaklee MLM yang baik hati

Mamajura ada tanya kawan-kawan bisnes lain. Macam mana flow bisnes dan cara beli barang.
Suprisingly. Menggaru kepala pon ada.
Mungkin pada peringkat dropship tu kira senang. Sebab apa customer order, dropship pon order saja pada agen. Tak payah ke poslaju bagai. Just bank in dan agen atau stokis/grand stokis yang uruskan.
Margin untung tak banyak. Rm3-10 macam tu.
Ada juga yang kena beli stok.
Rm3000 monthly.
Ada yang kena beli 3 biji blusher dengan warna sama sekali. (Tapi customer nak 1 je, lagi 2 kira stok)
Ada yang kena beli 60 batang lipstick sekali restock. (Tak boleh pilih warna)
Ada yang beli 1 dapat 5%, beli 2 dapat 10%, beli 3 dapat 20%.
Ada yang kalau tak archieve target jadi agen, bulan depan turun pangkat jadi dropshipper.
Bila mendengat cerita kawan-kawan sekeliling yang buat bisnes ni seronok. Marketing plan berbeza. Ada yang bagus, ada yang macam menganiaya orang pon ada.
Betul la istilah “stok bawah katil sampai reput”. Tak tahu katil reput ke stok korang yang reput.
Somehow im proud of Shaklee.
Sistem belian barang takde menganiaya orang.
Tak kira you pangkat apa, dari Master (pangkat tertinggi) sampai ahli baru masuk (Distributor) semua harga sama.
Tiada diskriminasi pangkat. Sama je semua. Harga sama. Barang pon sama kuantiti. Tak ada kurang seketul dua ketul.
Adil dan saksama.
Dan dalam team Mamajura, tiada istilah beli stok banyak2.
Beli stok yang mana memang pakai sendiri dan saja standby.
Tak banyak pon, macam Mamajura sendiri, ada la stok VitaminC, BasicH, Herbal Blend.
Gitu je. Buat geli-geli.
Dan apa u nak, u beli. Tak perlu beli 3 VitaminC, 3 kotak kolagen.
Apa u nak guna, beli 1 je. Tak perlu beli sekawan atau segerombolan. Tak ada kena marah dengan stokis ke agen ke apa nama hiraki ntah.
Turun pangkat? Tak ada. Walau perjalanan bisnes u ada ups and down kan, pangkat tu you naik. Pangkat tu juga la bila bisnes u ada turun.
For me, apa pun.. sebelum buat sesuatu kena kaji dan fikir jangka masa panjang.
Do what you LOVE,
LOVE what you do.