Roti yang elok.


Antara punca kita cepat lapar (especially me) ialah apabila kita mengamalkan bersarapan dengan makanan yang karbohidrat yang tinggi dan yang mempunyai Glycemik Index yang tinggi.

Glycemik Index yang tinggi bermakna karbohidrat yang dicernakan kepada gula akan menyerap masuk ke dalam tubuh dan ini akan menyebabkan kandungan gula dalam badan sangat tinggi dan merangsangkan pengeluaran insulin yang banyak.

Gula ringkas ini mudah diproses kepada tenaga dan selebihnya disimpan sebagai lemak. Insulin yang tinggi (hyperinsulinemia) akan menyebabkan gula dalam darah menjadi sangat rendah (tetapi dalam julat yang normal), dan menyebabkan kita lapar semula dalam masa yang terdekat.

Sebab itu selepas sarapan 8am dengan teh tarik dan roti canai, kita berasa lapar semula pukul 10am.

So kita tukar kepada roti hijau ini 😜

Adam pon dah pandai makan roti ni. Mamajura is happy 😘