new team member ;)


Me with these two lovely couple.
Kitaorang pergi umrah sama-sama. 2013. Balik umrah pon ada jumpa sebab mamajura masa tu pass inner tudung. Then tak jumpa dah.
2018 baru bertentang mata lagi.
Berborak dengan kak Izan masing-masing cakap macam bertih jagung. Semua benda nak cerita. Berebut nak cakap dulu. Lain kali kita kena ambil nombor giliran ye kak 😜
Masa tak banyak. Tapi cerita tak habis. Bagi lagi 3 jam pon boleh.
Sampai kat parking pon sambung lagi. Nasib parking kat HQ free. Kalau tak mesti kena extra charge dah 😋
Semoga kakak dan abang mendapat kebaikan.
Nota kaki : Doktor kena study bulu hijau balik ni. Dah jadi doktor pon kena paksa study lagi.

Cinch Tea. My energy booster.


cinch tea yang sedap!
dan boleh membuatkan anda kurus.

Tips kurus lagi.


“Zura, akak tengok kau kurus sikit la. Kau tak cukup makan ke?”
(Baca dengan intonasi orang Jawa Johor. Siap qalqalah, Hamas dan mad)
“Ye ke kak? Yey! Berjaya la saya makan roti je”
(Gurau je sebenarnya)
“Eh kau ni. Apa makan roti je. Datang la kedai abang akak. Makan satay dengan nasi ayam. Sebut je nama akak ha. Diskaun la kau dapat”
(Masih loghat jawa please! Tapi kali ini tambah idgham sikit)
Haihhh.. macam tahu-tahu je kegemaran MJ adalah satay. I LOVE satay!
Btw, ini lah teman Mamajura tau. Cinch Tea.
Super power and i like it.
Pakar kata, nak kurus dan bakar lemak cepat, minum green tea 🍵 kan? Sama la macam kes Cinch Tea ini.
Sebab apa, sebab ia Cinch Tea
•meningkatkan metabolisma•&•memberi tenaga.
Dalam masa yang sama membakar lemak dengan cepat dan berkesan.
Kandungan Cinch Tea ini
•Teh Hijau
•Teh Merah
• Teh Putih
Bukan Kuning tau. Kalau kuning tu namanya bertukar, jadi teh traffic light. 😜
Siapa nak try sepeket, roger me 0126647809

Roti yang elok.


Antara punca kita cepat lapar (especially me) ialah apabila kita mengamalkan bersarapan dengan makanan yang karbohidrat yang tinggi dan yang mempunyai Glycemik Index yang tinggi.

Glycemik Index yang tinggi bermakna karbohidrat yang dicernakan kepada gula akan menyerap masuk ke dalam tubuh dan ini akan menyebabkan kandungan gula dalam badan sangat tinggi dan merangsangkan pengeluaran insulin yang banyak.

Gula ringkas ini mudah diproses kepada tenaga dan selebihnya disimpan sebagai lemak. Insulin yang tinggi (hyperinsulinemia) akan menyebabkan gula dalam darah menjadi sangat rendah (tetapi dalam julat yang normal), dan menyebabkan kita lapar semula dalam masa yang terdekat.

Sebab itu selepas sarapan 8am dengan teh tarik dan roti canai, kita berasa lapar semula pukul 10am.

So kita tukar kepada roti hijau ini 😜

Adam pon dah pandai makan roti ni. Mamajura is happy 😘

Youth yang special

Moisturizer YOUTH di Malaysia spf50. Di USA hanya spf30.
Memahami kan CEO Shaklee tentang rakyat Asia terutama Malaysia sebab ada matahari yang sentiasa memancar.
Tapi kan, kira sama la kan USA dan Malaysia. Sekarang pon Malaysia ada 4 musim. Sama macam USA.
Musim panas.
Musim tengkujuh.
Musim durian.
Musim demam Smiggle.
Gelak la please!

Testimoni kurus

Kalau boleh ikut cara saya, cubalah.
Dalaman inshaAllah okay.
Kalau tak boleh, boleh la order ubat kurus.
Bab dalaman tiada jaminan. Apa yang rompong memang tak nampak.
Sebab, walau ada lulus KKM, ia tidak semestinya selamat untuk dimakan. Declare benda yang lain, tapi sumbat benda lain. Erkkkk. Kaji la kenapa Mamajura cakap macam ni. Jangan sentap lagi.
Lagi satu, testimoni hanya testimoni. Ia berbeza mengikut individu. Sah sah peniaga tunjukkan yang positif saja kan?
Scrennshot kena maki hamuk dengan customer simpan sendiri 😜
(termasuk i, hahaha)
Sila jangan sentap dengan status ini. Mamajura cuba buka mata u ols tentang produk kesihatan dan kecantikan. Sebelum nak sentap, buat research dulu.
Jangan sebab kita agen produk itu, kita nak pertahan sebab duit. Mamajura kira tak laser sangat tau... Mamajura tak nak mention siapa yang laser dan lebih educate pasal produk. Kang u ols terus tak nak meniaga 🤩
Okbai.

Kurangkan berat tanpa ubat kurus

Nak kurangkan berat badan tanpa ubat kurus.
Senang je sebenarnya.
Macam kes Mamajura ni, i feel that i memang kena kurus. Kena kurangkan berat. Because i pernah buat operation lutut then lepas tu rasa nak solat susah. The i realized masalah berat badan memainkan peranan juga.
Pertama, semangat dan push factor kena ada.
Kedua, makan benda yang betul. You kena ada list do’s and dont’s. Kena tahu apa yang boleh dan tak. Of course i have my cheat day. Tapi kan, bila dah set dalam otak nak makan bla bla then nak sugar rush konon. Sampai ke tempat dituju, automatically Mamajura akan ubah fikiran. Tak craving pon. Lek lek je tengok.
Ketiga, badan kena cukup zat. Thats y Mamajura topup dengan supplement. Which i always do. Bila badan tak cukup zat, u akan burn energy yang banyak. Bila burn energy banyak, u jadi penat. Bila penat, apa kita buat?? Kita makannnnn.
3 simple rules.
• Push factor
• Tahu apa makanan sendiri
• Badan kena cukup nutrisi
Erkkk, i jarang bersenam. Bersenam only on weekend.

Sijil halal Shaklee 2018


Tips kurus.

Seperti ada sesuatu yang mengetuk diri ini.
Lebih kuat dari kompang. Lebih kuat dari gong di surau.
Bila ambil gambar raya,
“Weh, apsal godang sangat badan aku ni”
Terkebil-kebil macam tak percaya.
Ambil gambar pon pelbagai angle. Konon nak nampak slim. Orang tolong ambil gambar pon naik menyampah 😜
Sentap kot. Nak nak bila orang tegur “Laaa, tak kenal. Makin besar”
Ko rasa!
Terus masa tu, Mamajura set dalam kepala otak ini.
Kena slim down. Duit takkan nak melabur pada baju baru sokmo. Kena! Wajib!
Pergi butik Ariani malu nak sebut saiz baju. Cari sendiri, tak minta pon salesgirl tolong.
Nak sebut saiz M lagi dalam mimpi la kan.
Kini aku, pasrah. Dengan segalanya... nyanyi sikit lagi Erra memalam musim winter ni.
Dan dari situ lah Mamajura start buat meal-plan. Study macam mana nak buat meal-plan. Dan makanan kurus 😜
Bukan senang nak kurus tau. Makan modal tau.
Korang nak ke tengok list makanan ku 😜

Rahsia kurus dengan sarapan pagi.

Rahsia kurus dengan sarapan pagi.
Nak tahu tak?
.
.
.
Lupakan makanan pagi bewarna putih.
.
.
.
Nasi. Makanan dibuat dari tepung. Bihun. Gula. Mee. Roti putih. Roti canai. Susu pekat manis. Susu cair.
.
.
.
Cuba la tau.

Gemuk is awesome?

Oooo.. tak boleh lupa kenangan lama.
Berat paling tinggi Mamajura pernah cecah adalah 72.6kg.
Bundar jadi 73kg la.
Sekali pandang macam Adibah Noor.
Dua kali loooorrr, Izura rupanya.
(Dont get me wrong! I love you Adibah Noor. You are too cute to handle. Hope to see you again this BLNC Shaklee. Hahahah)
Masa tu BMI pon 28.
Weh dah kenapa aku ni!
Gemuk itu bahagia. Takde maknanya.
Seksa okay nak solat. Nak berjalan pon paha berlaga. Nak spend duit beli baju lagi. Sebab yang sedia ada dah macam sarung nangka.
Tu belum pakej kena kecam lagi. Siap Adam join kecam mama dia.
Mana datang bahagia nya?
Dan tak setuju sangat dengan #gemukituawesome

Tips kurus.


Ada yang perasan.
Ada yang tak perasan.

Masalah nya, Mamajura ni maca yoyo 😜

But i succeed.

Thanks babe Bazilah Amin hahahaha...

Background whatsapp dah tukar sebab#DoozyBeauty team purple!


Cabaran untuk diri sendiri.



Cabaran rm100 seminggu bermula Isnin sehingga Jumaat 12 tengah malam.

Bermula hari ini.

Actully minggu lepas dah mula, tapi terkucil. Sebab Mamajura beli deroyan. 
Deroyan oh deroyan.
Hahahah.. terkucil habis.

Caranya : Sediakan duit rm100. Letak dalam purse asing.
Purse yang memang khas untuk mingguan ini.

Duit ni la untuk makan, minum. Minyak kereta. Basuh kereta. Kena paw ngan Adam kat 7eleven. Belanja cikedis cikebum lagi. Belum dia kat teringin makan Piza la, Udang Rangup la.

Pandai-pandai la ku!
Chayok!

#misi2018

Be part of the team.


Youth bag


LOVELY isnt?

Saja merapu ;)

Musim sejuk kulit rasa macam cantik je kan?
Rasa flawless dan lembut je.
Sebab apa kulit rasa macam ni?
Sebab cuaca lembap. Kulit pon seakan rasa ada pelembap semulajadi.
(Tapi jangan lupa, kita masih memerlukan pelembap)
So tak de la u ols rasa nak berhijrah ke Canada ke, Korea ke. Sebab ada 4 musim konon kannn...
Eh sekarang Malaysia pon ada 4 musim la.
Musim panas.
Musim hujan / tengkujuh.
Musim Smiggle.
Musim deroyan.
Okay what kan??!

Doa Rasulullah


“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada kemalasan, ketakutan, kebakhilan dan seksa kubur.
Ya Allah, berikanlah ketakwaan kepada diriku dan sucikanlah diriku. Engkaulah yang menolong dan menguasaj diriku.
Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada ilmu yang tidak berguna, hati yang tidak khusyuk, diri yang tidak pernah puas dan doa yang tidak dikabulkan”
(Hadis Riwayat Muslim) . (Muhammad bin Slaih Al-Utsaimin, Syarh Riyadus Salihin, Jilod 4, 2001 : 6-10,25)

My Lipstick collection


Tadi tengok live Nana Mahazan. Suka sangat dengan lipstick collection Nana.

Walaupon kita belum ada kekuatan nak beli yang mahal dan semua jenis warna.

So, i ols pon nak mula la letak lipstick dalam bekas macam ni. Kita start small then baru boleh beli bekas kat Spotlight macam Nana.

Actually ada lagi, tapi ada yang dah dirembat orang 😜
Lepas ni Mamajura nak buat inventories la.

NARS. MaryKay. Simplysiti. Palladio. Loreal. Maybelline. BodyShop

Ps/ Bekas mainan Adam. Mama keluarkan lego. Esok Mama ganti 😜


Bersin banyak kali.

Mama bersin.
“Mama, Adam dah kira. 4 kali bersin”
“Tu la, adoi. Sorry Adam”
“Tak cukup vitaminC la tu. Kalau lebih 3 kali, maknanya nak demam tau.”
Amboi, anak Shaklee sangat.

Be part of YOUTH!


February promotion 2018


Concealer best.


Concealer best untuk orang ada dark circle.

5 ways to look BEAUTIFUL and be YOUTHFUL


Kuasa Youth 10

Kajian klinikal tak berhenti tau, walaupon produk dah keluar.

Jeng jeng jeng..

Supaya YOUTH boleh lebih menyerlah.

012-6647809


Kuasa Youth 9



YOUTH berasaskan bahan semulajadi.

Dari ekstrak tumbuhan.

So please fall in💜 with YOUTH.

012-6647809

#YOUTH

Berlapang dada.

Nabi Muhammad SAW pernah ditanya tentang berlapang dada.
“Wahai Rasulullah, apa yang dimaksudkan dengan melapangkan dada?”
Baginda menjawab, “Ia suatu cahaya yang dipancarkan ke dada sehingga dada orang yang bersangkutan menjadi lapang dan mahu menerimanya.”
Mereka bertanya lagi, “Apakah perkara tersebut ada tanda-tandanya?”
Baginda menjawab lagi, “Sentiasa mengingati hari kembali ke alam yang kekal abadi, menjauhi dunia yang memperdaya, dan membekali diri untuk menghadapi kematian sebelum maut menjemput.”
Dalam surah al-An’am, 6;125

Kuasa Youth 8

YOUTH mengaku dan mengesahkan, tiada menggunakan lebih 1500 jenis bahan kimia.

HEBAT kan?

Kalau bagi Mamajura yang orang makmal ni (yang setiap hari bergelumang dengan bahan kimia) berasa sangat bangga dan kagum dengan Kajian Sains disebalik YOUTH.

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik
012-6647809

#YOUTH


Kuasa Youth 7


100% vegan.

Apa maknanya? 
Ingredients nya sumbee tumbuhan sahaja.
Ekstrak semulajadi dari tumbuhan.

Bau pon sangat fresh dan sangat best!

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik
012-6647809

#YOUTH

Kuasa Youth 6

Pencinta binatang akan pilih produk yang SAY NO TO ANIMAL TESTING.

Dan YOUTH antara yang menyokong kempen NO ANIMAL TESTING.

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
012-6647809

#YOUTH



Kuasa Youth 5


Ada soalan semalam di YOUTH Workshop.

“Sesuai kah produk YOUTH ini untuk ibu mengandung dan menyusu? Kerana risau vitaminA atau retinol berlebihan.”

Jawapannya:
• Sesuai. Tiada masalah.
• Kerana, YOUTH hanya lah produk untuk penjagaan kulit. Tiada kajian dan tiada bukti bahawa produk kulit boleh meresap ke janin mahupon susu ibu 😊

Ps : ini bukan produk ada merkuri.

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik
012-6647809

#YOUTH

Kuasa Youth 4



Formula dalam kesemua produk YOUTH telah mewartakan. Dan patents telah didaftarkan.

Tak boleh sebatang curi formula.

Formula dah masuk dalah peti besi 88inci
(Gurau je)

Siapa curi formula YOUTH yang telah dipatents kan, kena saman juta juta USD.
Mampu nak bayar?

Tak mampu bayar saman juta-juta, u ols order je la YOUTH dengan Mamajura.

Mesti happy.

012-6647809

#YOUTH

Kuasa Youth 3

YOUTH.

Kebanyakkan syarikat kosmetik dan penjagaan peribadi menggunakan paraben dan formalin sebagai agen pengawet untuk memastikam bahan atau produk mereka tahan lama.

Betul kan?

Tapi tahukah anda yang bahan-bahan seperti saya nyatakan diatas mempunyai kesan jangka panjang yang memudaratkan kesihatan sebenarnya. Ia boleh menyebabkan kanser dan radang pada organ badan.

Tapi, YOUTH tidak mempunyai bahan itu. 

Kajian demi kajian menemui bahan yang lain, dan tidak merbahaya kepada kesihatan.

Anda berminat nak tahu apakah bahannya?

012-6647809

#YOUTH

Kuasa Youth 2


Kajian YOUTH dilakukan pada semua peringkat umur.

Pihak Shaklee mengambil 10 orang pada setiap peringkat umur bermula dari 20an, 30an, 40an, 50an, 60an dan 70an.

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik
0126647809

#YOUTH

Kuasa Youth 1


Tahukah Anda?
Makmal penyelidikan YOUTH berasa di Texas, USA.
Nama lab itu adalah Cosmetic Laboratories.
Boleh layari cosmeticslaboratories.com

Dan hanya syarikat yang terpilih saja boleh mendaftarkan diri dalam makmal ini.

Hanya yang terbaik untuk anda!

#DoozyBeauty
#beYOUtiful
#mamaCOOL
#SaintisCantik
012-6647809

#YOUTH

Tips Anak Demam

Dia nak pergi sekolah kebangsaan.
Mama dah bagi makan nasi dan ubat.
Chipsmore dan Calciyum pon dah makan.
#1 Masa anak demam, kita kena rajin check badan anak panas atau tak.
Kalau nak tidur, set jam setiap sejam. Bangun dan rasa badan dia. Mama jadi mata panda la jawabnya.
#2 Lagi satu, bila dia buang air besar, tanya la.. hehehe.. “Tahi cair ke tak?”
Kalau cair tu, seronok Mamajura rasa.
#3 Make sure anak banyak minum air putih. Bagi la guna syringe pon tak apa. Asal dia minum. Macam pagi tadi Mamajura berjaya bagi Adam sebotol mineral botol kecil. Terkebil-kebil dia minum.
#4 Vitamin jangan lupa. Bila demam mama bagi Nutriferon. Dan dia tahu vitamin wajib dia yang lain.
#5 Madu. Madu memang Adam suka. Kalau mama stok up madi stik tu, kejap je dia habiskan. Sampai mama kena sorokkan. Tak jumpa madu, dia balun pula kismis. Tu pon mama kena sorokkan.

TAZKIRAH : INGIN BERTAUBAT TETAPI.......



Masih ramai daripada kita yang memberi pelbagai alasan untuk menangguhkan taubat atau “segan” dengan Allah hendak bertaubat Pangkas alasan-alasan tersebut dengan skrip berikut:
 
Aku masih muda. Tunggulah apabila dah tua baru bertaubat, kemudian baru fokus kumpul pahala
 
Mati tidak mengira usia. Lebih baik bertaubat cepat-cepat, sebelum hati makin keras dan sebelum maut menjemput.
 
Dosa terlalu banyak, khuatir kalau-kalau Allah tidak akan ampunkan
 
Aku yakin Allah yang bcrsifat Maha Pengampun (21-Ghaffar) pasti tidak akan sia-siakan taubat aku kalau aku ikhlas dan bersungguh-sungguh.
 
Dah terlambat untuk bertaubat
 
Ustaz pernah bagi ceramah, karanya: “Pintu taubat hanya akan tcrtutup apabila nyawa sudah berada di halkum dan apabila matahani terbit dari barat ke timur. Selain itu, pintu taubat terbuka luas.” Ha…masih sempat: lagi aku bertaubat ni!
 
Dosa dah sebati dengan jiwa, susah hendak ubah tabiat, apalagi hendak bertaubat
 
Hati berada dalam kekuasaan Allah. Di mana ada scmut di situ ada gula. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.
 
Risau kalau-kalau dah bertaubat nanti, tetapi masih lakukan dosa lagi
 
Aku ini hanya manusia yang tidak lepas daripada mclakukan dosa. Yang penting aku perlu sedar aku telah berdosa dan cepat-cepat bertaubat. Taubat berkali-kali pun tidak apa
 
Aku rasa aku tidak pernah buat dosa besar. Buat apa nak bertaubat?
 
Walaupun dosa kecil, tetapi sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Lebih baik aku bertaubat. Risau kalau-kalau dosa kecil dianggap remeh pula nanti.
 
Nanti apabila nak tunai haji baru nak taubat sungguh-sungguh
 
Ish, takkan aku nak bertaubat pun kena tunggu musim. Kalau nak tunggu naik haji dulu baru bertaubat, mesti dah berubah. Aku azam ingin bertaubat setiap hari. Lagikan Rasulullah yang maksum pun beristighfar 100 kali setiap hari, inikan aku manusia biasa.
 
Bukankah hanya orang yang berdosa sahaja yang bertaubat? Kalau tidak berdosa tidak perlulah bertaubat
 
Tidak perlu aku tunggu apabila dah berdosa baru hendak bertaubat. Apa salahnya kalau selalu bertaubat.
 
Saya ingin bertaubat, tetapi takut nanti orang ingat saya berlagak alim pula. Nanti macam-macam orang cakap belakang
 
Ala… mula-mula je manusia mengata. Biasalah, hendak berubah baik ni ada cabaran sikit. Lagipun mereka tidak boleh bantu pun aku di akhirat kelak. Yang penting Allah reda dan suka dengan aku.
 
Kalau aku bertaubat, maknanya aku kena tinggalkan semua duit haram ini
 
Ish, tak nak la di dunia hidup gembira dan seronok, tetapi di akhirat meraung kena azab. Aku ingin buat pilihan yang tepat dan bijak, bertaubat sebelum terlambat.


sumber: hafizamri.com


Tips Recycle baju

Awal tahun kita terbalik kan hanger macam ni.

Tengah tahun, hanger mana yang masih terbaik macam ni, makna kata kita sedekah atau bungkus la masuk plastik.

#Siscuba


Penggemar Origami

Balik sekolah, ada aktiviti dalam kereta.
Mesti ada. Kalau tak, kereta ibarat rollercoaster. Dan mama ibarat Aslan.
Spare kan Origami dalam kereta. Kalau tak, lagi pening mama.
Sambil buat origami ni, ayat dia berbunyi begini,
“Mama, nanti kita jumpa Cristiano apa tu (Cristiano Ronaldo) okay. Dia hebat. Legend”
Awal Disember dulu dia sebut Cristiano Naruto.
Penat la mama fikir siapa. Bila masa pula Naruto ada nama Sepanyol.
Siap dia terangkan warna jersi putih la. Ada tulis FC la. Ada lagi dia siap lukis.
Rupanya CR7.
Okay Adam. Nanti kita pergi jumpa okay. Mama pon teringin nak naik Audi dia 😜

TAZKIRAH : NASIHAT ITU TANDA CINTA



Nasihat adalah cinta. Saling menasihati itu tanda cinta. Kerana nasihat bermaksud menginginkan kebaikan pada orang lain. Kita ingin saudara kita itu jadi baik ketika dinasihati, bukan ingin mereka direndahkan atau disalahkan. Inilah dasar nasihat.
Imam Nawawi rahimahullah membawakan suatu Bab dalam kitab Riyadhus Sholihin, “Bab: Memberi Nasihat. Beliau rahimahullah membawakan beberapa dalil berikut dalam bab tersebut.
Sesungguhnya orang-orang beriman itu bersaudara.” (Surah Al Hujurat: 10).
Dan aku memberi nasihat kepadamu.” (Surah Al A’raf: 62).
Aku hanyalah pemberi nasihat yang terpercaya bagimu.” (Surah Al A’raf: 68).
Dan beberapa hadis yang dibawakan:
وأما الأحاديث : فالأول : عن أَبي رُقَيَّةَ تَمِيم بن أوس الداريِّ – رضي الله عنه – : أنَّ النَّبيّ – صلى الله عليه وسلم – ، قَالَ : (( الدِّينُ النَّصِيحةُ )) قلنا : لِمَنْ ؟ قَالَ : (( لِلهِ وَلِكِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلأئِمَّةِ المُسْلِمِينَ وَعَامَّتِهِمْ رواه مسلم .
الثاني : عن جرير بن عبد الله – رضي الله عنه – ، قَالَ : بَايَعْتُ رسولَ الله – صلى الله عليه وسلم – عَلَى إقَامِ الصَّلاةِ ، وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ ، والنُّصْحِ لِكُلِّ مُسْلِمٍ . مُتَّفَقٌ عَلَيهِ .
الثالث : عن أنس – رضي الله عنه – ، عن النَّبيّ – صلى الله عليه وسلم – ، قَالَ : ( لا يُؤمِنُ أحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأَخِيهِ مَا يُحبُّ لِنَفْسِهِ ) مُتَّفَقٌ عَلَيهِ .
1- Dari Abu Ruqoyyah Tamim bin Aus Ad Daari radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata bahawa Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Agama adalah nasihat.” Kami bertanya, “Untuk siapa?” Beliau menjawab, “Bagi Allah, bagi kitab-Nya, bagi rasul-Nya, bagi pemimpin-pemimpin kaum muslimin serta bagi umat Islam umumnya.” (Riwayat Muslim).
2- Dari Jarir bin ‘Abdillah radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata, “Aku pernah berbaiat (berjanji setia) pada Rasul sallallahu ‘alaihi wa sallam supaya menegakkan solat, menunaikan zakat dan memberi nasihat kepada setiap muslim.” (Muttafaqun ‘alaih).
3- Dari Anas radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata, “Tidaklah sempurna iman seseorang di antara kalian sampai dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri.”  (Muttafaqun ‘alaih).
Lihat saja di awal bahasan bab, Imam Nawawi menyampaikan ayat bahawa setiap muslim itu bersaudara. Dan di akhir bab, beliau sampaikan hadis yang menunjukkan bahawa di antara bentuk cinta adalah menginginkan kebaikan pada orang lain sebagaimana kita ingin orang lain seperti kita.
Al Fudhail bin ‘Iyadh mengatakan,
المؤمن يَسْتُرُ ويَنْصَحُ ، والفاجرُ يهتك ويُعيِّرُ
Seorang mukmin itu biasa menutupi aib saudaranya dan menasihatinya. Sedangkan orang fajir (pelaku dosa) biasa membuka aib dan memburuk-burukkan saudaranya.” (Kitab Jaami’ul ‘Ulum wal Hikam).

Semoga Allah memberikan kita sifat saling mencintai dengan saling menasihati dalam kebaikan dan takwa.