Indeks Glisemik


Indeks Glisemik

Apakah Indeks Glisemik?
Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mempunyai karbohidrat ke atas paras glukosa darah. 

Maksud  Indeks Glisemik yang tinggi?
Makanan yang mudah dan cepat di hadam dan di tukar menjadi glukosa atau gula dalam darah.



Maksud Indeks Glisemik yang rendah?
Makanan yang memecahkan glukosa atau gula dengan perlahan-lahan dan teratur ke dalam sistem badan kita pada kadar yang terkawal.
Makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah sangat lambat untuk dicerna dan diserap kerana pemecahan dan pembebasan glukosa adalah secara berperingkat-peringkat. 





Kenapa penting makanan berIndeks Glisemik rendah?
Mengekalkan paras glukosa dalam darah pada kadar yang rendah amatlah penting dalam 
:: Pengurangan berat badan kerana ia dapat mengawal selera makan.
:: Melambatkan rasa lapar mereka. 
:: Penjagaan kesihatan untuk jangkamasa yang panjang
:: Pesakit kencing manis agar mereka mengawal paras gula mereka melalui pemakanan. Jika paras gula dalam darah tidak terkawal dalam tempoh yang agak lama, ia mungkin akan menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit lain seperti kencing manis neuropati atau kerosakan saraf, hilang daya penglihatan, buah pinggang rosak dan juga hilang deria rasa pada kaki dan tangan

Contoh makanan dan Indeks Glisemik?


dan semestinya

1 canister biasa bertahan dalam 2 bulan dengan pengunaan tiap2 hari sebanyak 1 hidangan

dapatkan dari pengedar yang memberi konsultasi terbaik


Health makes you pretty
izura
0126647809






No comments